Μελέτες ανακαλύπτουν φυσικά βότανα που μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και τη διάθεση

Μελέτες ανακαλύπτουν φυσικά βότανα που μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και τη διάθεση

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Northumbria, τα βότανα μέντα, χαμομήλι, δεντρολίβανο και λεβάντα έχουν αποδειχθεί ότι έχουν αντίκτυπο στη διάθεση και τη μνήμη, ενώ φαίνεται να προσφέρουν σημαντικά οφέλη για τους ηλικιωμένους,

Ερευνητές από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τσαγιού μέντας βελτιώνει την εγρήγορση, ενώ το τσάι χαμομηλιού έχει ηρεμιστική δράση. Διαπίστωσαν επίσης ότι η μυρωδιά αιθέριων ελαίων δενδρολίβανου και λεβάντας επηρεάζει τη μνήμη σε άτομα άνω των 65 ετών, με τη μυρωδιά του δενδρολίβανου να ενισχύει τη μνήμη τους, ενώ η λεβάντα την εξασθενεί.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν το 2016 στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας στο Νότινγχαμ.

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές ζήτησαν από 180 εθελοντές να καταναλώσουν τσάι χαμομηλιού ή μέντας και δοκίμασαν τη νοητική ικανότητα και τη διάθεσή τους πριν και μετά την κατανάλωσή του. Επιπλέον, υπήρχε μία ομάδα ελέγχου για σύγκριση, η οποία έπινε ζεστό νερό.

Διαπίστωσαν ότι το τσάι μέντας ενίσχυσε και διέγειρε τόσο τη διάθεση όσο και τη νοητική ικανότητα, βοηθώντας στη βελτίωση της μακροχρόνιας μνήμης, της μνήμης εργασίας και της εγρήγορσης, ενώ το χαμομήλι είχε χαλαρωτική και ηρεμιστική επίδραση που επιβραδύνει σημαντικά τη μνήμη και την ταχύτητα  προσήλωσης.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη, 150 υγιείς άνθρωποι ηλικίας 65 ετών και άνω τοποθετήθηκαν σε δωμάτια που είχαν αρωματιστεί με αιθέρια έλαια δεντρολίβανου και λεβάντας, ή σε δωμάτιο ελέγχου που δεν είχαν αρωματιστεί με κάποιο αιθέριο έλαιο. Τους ζητήθηκε να πραγματοποιήσουν δοκιμές που αξιολόγησαν την προοπτική μνήμη τους- την ικανότητα να θυμούνται να κάνουν κάτι σε μια δεδομένη στιγμή, όπως η λήψη φαρμάκων ή μετά από υπενθύμιση, όπως η αποστολή μιας επιστολής αφού βλέπουν ένα ταχυδρομικό κουτί. Ολοκλήρωσαν επίσης ένα τεστ αξιολόγησης διάθεσης.

Όσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο με αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου εμφάνισαν σημαντικά βελτιωμένη μνήμη, με βαθμολογίες δοκιμών 15% υψηλότερες από εκείνες όσων είχαν βρεθεί στο δωμάτιο χωρίς άρωμα. Ήταν επίσης πιο επιφυλακτικοί. Αντίθετα, όσοι είχαν περάσει χρόνο στο δωμάτιο με αιθέριο έλαιο λεβάντας παρουσίασαν σημαντικά αυξημένη ηρεμία και ικανοποίηση, με μείωση της ικανότητάς τους να θυμούνται να κάνουν κάτι σε μια δεδομένη στιγμή.

Ο Δρ Mark Moss, επικεφαλής του Τμήματος Ψυχολογίας, δήλωσε:

«Η μέντα έχει τη φήμη ότι αφυπνίζει ψυχολογικά και διανοητικά. Σε ανεβάζει και σε φέρνει σε μεγαλύτερη εγρήγορση, οπότε προσπαθήσαμε να το δοκιμάσουμε δίνοντας στους ανθρώπους τσάι μέντας, ή τσάι χαμομηλιού, το οποίο είναι ένα πιο χαλαρωτικό ποτό και στη συνέχεια δοκιμάσαμε κάποιες ηλεκτρονικές δοκιμές.

Διαπιστώσαμε ότι εκείνοι που έπιναν το τσάι μέντας είχαν καλύτερη μακροπρόθεσμη μνήμη. Ήταν σε θέση να θυμούνται περισσότερες λέξεις και εικόνες που είχαν δει. Αντίθετα, οι άνθρωποι που είχαν πιει το χαμομήλι αποκρίνονταν πιο αργά σε εργασίες.

Το δεντρολίβανο (το οποίο βρίσκεται στο Neubria Spark και στο Neubria Edge) φημίζεται ότι συνδέεται με τη μνήμη - ακόμη και ο Σαίξπηρ είχε γράψει ότι “το δεντρολίβανο είναι για θύμηση” - και σχετίζεται επίσης με την αναζωογόνηση. Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι είναι σε μεγαλύτερη εγρήγορση όταν βρίσκονται σε ένα δωμάτιο με άρωμα δεντρολίβανου.

Δοκιμάσαμε την προοπτική μνήμη - την ικανότητά μας να θυμόμαστε να κάνουμε κάτι - σε άτομα άνω των 65 ετών, για να δούμε αν θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε αυτή την ικανότητά τους και διαπιστώσαμε ότι το δεντρολίβανο θα μπορούσε να το κάνει αυτό. Αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή η προοπτική μνήμη, για παράδειγμα, τους επιτρέπει να θυμόνται να παίρνουν το φάρμακό τους σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε τα αντίθετα αποτελέσματα που μπορούν να έχουν διαφορετικά βότανα τόσο στη διάθεση όσο και στη μνήμη, και η έρευνά μας δείχνει ότι θα μπορούσαν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένες ομάδες. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχει η ευκαιρία να βελτιώσετε τη μνήμη σας.»

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Northumbria έχει πραγματοποιήσει διάφορες μελέτες σχετικά με τις επιδράσεις των βοτάνων και άλλων φυσικών ουσιών στη διάθεση και τη μνήμη. Έχουν επίσης βρει ότι το φασκόμηλο, το τζίνσενγκ, το μελισόχορτο και το τζίνγκο μπιλόμπα μπορούν όλα να έχουν θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της διάθεσης και της νοητικής απόδοσης. (Δοκιμάστε το συμπλήρωμα διατροφής Neubria Shine (Mood) με φαγητό για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας).

Το πανεπιστήμιο Northumbria κατατάσσεται στην κορυφή των 20 πανεπιστημίων στο Ηνωμένο Βασίλειο για την έρευνά του στην ψυχολογία, σύμφωνα με το Research Excellence Framework το 2014, το οποίο μετρά την ποιότητα της έρευνας που πραγματοποιείται στα πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου.